Село Вилкове

 

УНІКАЛЬНА КРАСА ВИЛКОВО

Затяті мандрівники на тематичних форумах зазначають, що дорога із Затоки до міста Вилкового – не найкращої якості, але вона того варта. Адже Вилкове – це місце, яке в народі отримало ім’я “української Венеції”. А все завдяки безлічі каналів, проритим уздовж вулиць (хоча поплавати містом зараз можна тільки в “старій” його частині). Вилкове розташоване в українській частині дельти Дунаю, а поряд з містом знаходиться Дунайський біосферний заповідник, що вражає величністю природи та її унікальністю. Зазначимо, що природа – не єдина визначна пам’ятка цього місця. Ще одна його особливість у тому, що більшість населення – старообрядці-липоване. У місті є два їхні храми.
Серед дивовижних природних пам’яток Одеської області є унікальна екосистема, що містить понад 500 видів різних рослин та близько 200 видів птахів.

Дунайський біосферний заповідник у Вилковому, званий ще Дунайськими плавнями. Цікаві факти Територія цього мальовничого та багатого природного місця займає озера та острови дельти за течією могутньої річки Дунай, а також його узбережжя. Загальна площа пам’ятки перевищує 50 000 гектарів.
Заповідник є місцем проживання величезної кількості тварин, які занесені до Червоної книги України. Крім того, тут велика кількість рідкісних рослин. Подорожуючи по дельті Дунаю можна насолодитися чудовими краєвидами на грандіозні чагарники чудових білих латаття, поряд з якими полюють пелікани. Дунайський біосферний заповідник у Вилковому, окрім своєї природної цінності, має ще й культурне значення.
Як відомо, містечко Вилкове є своєрідною столицею дельти Дунаю в нашій країні. Його 250-річна історія та культури – багаті та самобутні. Жителі Вилкового дбайливо зберігають свій діалект, релігію, звичаї та традиції, і найголовніше, своє мальовниче та унікальне природне оточення. Флора та фауна Флора Дунайських плавнів представлена понад 1500 видами рослинних форм, 19% з яких відносять до найвищих судинних рослин нашої країни. Серед комах, яких тут мешкає понад 800 видів, можна зустріти таких унікальних представників як махаон, мурашиний лев чи жук-затворник. Найціннішими видами риб, що мешкають у заповіднику, є лососі, стерлядь, білуга, дунайський оселедець та осетрові. Водяться тут і черепахи, вужі, тритони та жаби. Багатий на Дунайський біосферний заповідник і на ссавців. Для багатьох з них дуже важливими є кліматичні умови, які надає їм дунайські плавні. Є тут тюлені-ченці, норки, морські свині та навіть дельфіни-білобочки. Заповідник доступний для екскурсій, організованих його адміністрацією. Крім того, найцікавішими його місцями вас зможуть прокатати безліч приватних водіїв.
Серед найбільш затребуваних екскурсій заповідником можна виділити екскурсію до так званого нульового кілометра. Це місце, де Дунай впадає у Чорне море. Не менш захоплюючою буде поїздка на поля латаття, які своїми розкішними квітками, що розпустилися, створюють ні з чим незрівнянне видовище. Також можете взяти участь в екскурсії на острови старожилів, де вас пригостять ароматною юшкою з дунайського рибного улову та унікальним сортом вина Новак. Дунайський біосферний заповідник у Вилковому має власний інформаційно-туристичний центр, розташований біля “2-ї церкви” (Різдвяної церкви). Тут також можна завітати на цікаву музейну експозицію.

Вам також може сподобатися

Залиште відповідь

Українська